Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

A bádognyomtatásról

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: bádognyomtatás
A bádogplakátok nyomtatását 1865-ben egy párizsi cég indította el. Maga az eljárás titkos volt, de a 70-es években már Németországba került egy bádogplakát. Ott a matricás nyomtatással együtt használták a bádogot, kevés sikerrel.

A bádognyomtatás technikái 1900-ra fejlődtek ki. A legelső bádognyomott plakátok mondhatni egyszerű módon készültek: könyvnyomdai, litográfiai kézisajtókon, zselatinos hengeranyagból, kaucsukból illetve guttaperkából készült formákról. A forma elkészítéséhez (ami a hengeranyagból készült) a szedésről vett papírmatricára volt szükség.

Ezt a matricát spirituszlakkban áztatták, hogy ellenállóbb legyen, s ezt követően bepermetezték fotogénnel, ezt azért tették, hogy ne ragadjon bele a massza. Ezt követően körülrámázták, a matricára ráöntötték az enyv valamint a glicerin keverékéből álló masszát. Akkor mikor már megszáradt, elkészült az éles rajzolatú, rugalmas nyomtatóforma.

Kaucsukból is hoztak létre formát, ehhez oldott kaucsukot használtak, mivel a kaucsuk benzinnel való feloldása sok időbe tellett. Az oldott kaucsukot ugyanannyi olvasztott zselatint öntötték, s ezt követően felforralták, valamint kevés ként is tettek a keverékbe, ezt azért, hogy a massza keményebb legyen. A matricát galvanoplasztikai eljárással készítették a szedésről.

A formát guttaperkából készítették méghozzá úgy, hogy a szedést vagy a klisét alaposan bekenték grafittal, és a massza - állagúra főtt guttaperkából vastag lepényt hoztak létre. Ezt erősen rányomták a kézisajtóra, és ezt követően, ha megkeményedett, a prés segítségével előállították a guttaperka-nyomtatóformát.




Vissza a tartalomhoz