Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

Lézernyomtató vs tintasugaras nyomtató. Hogyan működik?

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: lézernyomtatótintasugarasnyomtató
Ahhoz, hogy ezt megértsük, először is tudnunk kell, mi is az a lézernyomtató és miben különbözik a klasszikus nyomtatótól. A lézernyomtató attól olyan speciális, hogy található benne egy fényérzékeny anyaggal bevont henger, amely elektronikusan van feltöltve.
Működése nagyon egyszerű: ezen a hengeren vannak az úgynevezett nem fehér pontok, melyeket lézersugárral jelölnek meg, és amikor a lézer a hengerhez ér, ott  az semleges marad. Ezzel ellentétben a festékrészekhez érő lézersugár rátapasztja a festéket.
Hogyan kerül a festék a papírra?
A lézersugár, miután a festékkel érintkezett, átkerül a papírra úgy, hogy beleolvad egy 200 fokon áthaladt hengerpár között.
Azonban a tintasugaras nyomtatóhoz viszonyítva ez sokkal bonyolultabban működik, mint ahogyan hangzik. A tintasugaras nyomtató működési elve szerint a nyomtatás folyamatában tintacseppek kerülnek a papírra. Ezek a tintapatronokban vannak tárolva, ahol 4 alapszín megfelelő arányú keverése során alakulnak ki a többi színek is.
Egy fontos fogalom a tintasugaras nyomtatóknál a porlasztó: ezen eszköz segítségével alakulnak a patronban lévő festékek különböző méretűvé, majd kerülnek a papírra.
Ha a lézernyomtató és a tintapatronos nyomtató gazdaságosságát kell szem előtt tartanunk, akkor a lézernyomtató jön ki győztesnek, ugyanis a tonert ritkábban szükséges kicserélni, mint a patronokat.




Vissza a tartalomhoz