Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

A vegyszerezett és közönséges papírról

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Fénymásolás ·
Tags: fénymásolásmásolópapír
Az elkövetkezendő néhány sorban mindent megtudhatsz a vegyszerezett valamint a közönséges papírról. Vegyszerezett papír. A vegyszerezett papírral működő fénymásolót közvetlen képet alkotó fénymásolónak is nevezik, mert a különleges fénymásoló papíron rögtön elő is állítja a képet. Ezt a fajta papírt cink-oxiddal vonják be: az ugyanis megtartja az elektromos töltést, amíg fény nem éri.

A fénymásolóban fény világítja meg a másolandó eredetit, és annak a képe rávetül az előzetesen elektromosan feltöltött másolópapírra. Az irat világos részeiről visszaverődő fény a másolópapír megfelelő részein semlegesíti az elektromos töltést; az irat sötét részeiről viszont nagyon kevés fény verődik vissza, a szöveg betűinek és a képeknek megfelelő töltésmintázat tehát ott marad a másolópapíron.

A közvetlen képet előállító gépek némelyikében ezután szénszemcsés előhívó folyadékba merül a papír. Ahol az elektromos töltés megmaradt, a szénszemcsék rátapadnak a papírra, és ezzel látható képet rajzolnak ki. A papírt ezek után felhevítik, hogy elillanjon a folyadék és a szén megkössön a papíron. Közönséges papír. Ezek a másolók a közvetett képalkotás elvén működnek. A kép előbb egy fémdobra rajzolódik ki, s onnan kerül majd a papírra.

Némelyik ilyen készülék előhívó folyadékot használ, a legtöbb azonban száraz port. A közönséges papírral működő fénymásolókban egy vékony szelénréteggel bevont alumíniumhenger a legfontosabb alkatrész; a szelén elektromos vezetővé válik, ha fény éri. A forgó henger felületét előbb egy nagy feszültségű vezeték pozitív töltésűvé teszi, azután erre a hengerre rávetítik az eredeti irat hátulnézetből látható képét. A szelénréteg fény érte részeiről a fémhenger elvezeti a töltést, a sötét tartományokról azonban nem.




Vissza a tartalomhoz