Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

Mit tudsz a CMYK szintérről?

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: színtartományCMYKszínrendszer
Manapság minden változik, és a multimédia alkalmazások sem maradtak le a fejlődéssel. Az alkalmazások tulajdonképpen az emberi érzékszervek összetett használatára építenek. A szem az ember egyik legérzékenyebb pontja, valamint a látószerve, valójában az ember egyik legfontosabb input eszköze. Az ember mindkét szemét használja a látáshoz, ezért az emberi látás térlátás.
Valójában 2 szögpercnél kisebb szöget bezáró pontszerű fényforrást nem tud megkülönböztetni, eltérő színű fényforrásokat 10 szögperc alatt, folyamatos mozgás láttatásához 20-30 képváltás. 
Színlátás: 400-700 nm közötti hullámhosszúságú fényt lát 400 nm-nél rövidebb hullámhosszúak az ultraibolya sugarak, 700 nm-nél hosszabbak az infravörös sugarak. 
Mivel az emberi szem rendkívül fogékony emiatt majdnem az egész színtartományt be lehet mutatni három, egyfrekvenciás fényforrások színének keverésével, Ezért használatos a vörös, a zöld és a kék fényforrást a színes képek előállításához.
A színtan legfontosabb feladata, hogy a különböző színárnyalatokat a színrendszerek szerint rendezze. A látható színkép a következő: színek sora, amelyből a fehér szín összetevődik ezek pedig a vörös, narancs, zöld, kék, indigó ibolya. 
Különleges színcsoportok pedig a következők. Először is következnek, az alapszínek ide tartoznak a vörös, kék és zöld. Amit érdemes tudni, hogy az ember szeme által érzékelt valamennyi szín előállítható a három alapszín keveréséből. Ezeket pedig követi a főszínek csoportja vörös, sárga, kék.
A mellékszínek pedig a narancs, zöld és az ibolya. Ha a fénytani szempontot vesszük alapul, akkor az alapszínek nem keverhetők ki, de ezekből a látható színkép valamennyi színe előállítható. 
A három alapszínből minden természetben előforduló valamennyi szín kikeverhető. Az additív színkeverés nagyon fontos, hiszen ezzel az eljárással dolgozik a monitor és a tévékészülék. 
A fényforrás által kibocsátott különböző színű fénysugarak pedig összeadódnak és együttesen alkotják a megfelelő színt.
A három alapszín a vörös, a zöld és a kék. Ezért ezt a színkeverést leginkább RGB színkeverésnek nevezik. 18. század végén Thomas Young trikromatikus színelméletével rámutatott arra, hogy maga a színlátás a szemben lévő háromféle fotoreceptor segítségével megy végbe. A háromféle csap külön-külön a piros, a zöld és a kék színekre érzékeny. Ewald Hering szerint a színlátás alapja a színellentétek érzékelése, aminek kiindulópontjaként három, ellentétes színekből álló színpárt vett alapul. Az RGB színek keverése így néz ki.
Például: zöld és kék keveredése kékeszöld árnyalathoz vezet, kék és vörös keveredése bíborszint ad ki, vörös zöld valamint kék keveredése fehér színhez vezet. CMYK pedig, nyomdai előkészítés folyamán használjuk. 
Ellenőrizzük, hogy az általunk használt színek megjeleníthetők-e nyomtatásban. 
Az eszközök megfelelő kalibrálása biztosíthatja, hogy a feldolgozáskor látható színek, és hatások a felhasználónál is hasonlóképpen jelenjenek meg. Vigyázni kell az RGB-CMYK váltásra és a nyomtatás során használt alapanyagra. Mivel a nyomtató CMYK-t használ, ezért mindig a legfrissebb drivert használjuk a printerhez.
A gyártók folyamatosan frissítik és javítják meghajtóikat. 
Ezért érdemes nagyon fontos vigyázni arra, hogy ezekből és a specifikusan a nyomtatókhoz készített színprofilok legyenek használva a munka során.
Minden nyomtatásnál fontos vigyázni arra is, hogy épp milyen papírra megy ki a kép az alapanyagnak pedig megfelelő profil legyen választva.




Vissza a tartalomhoz