Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

Az első nyomtatók

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: nyomtatótípusok
Régen a vállalatoknál rendszeresen használt első nyomtatók margarétakerekes típusok voltak. A működésük nagyon egyszerű: a teljes karakterkészlet egy tengelye körül forgó gömbön vagy tárcsán helyezkedik el. Napjaink egy bizonyos felhasználói réteget a tűs nyomtatók képviselik.

Tűs mátrixnyomtatóknak is nevezik őket, mivel karaktereiket pontmátrixban elhelyezett tűk állítják elő. Két fő típusuk létezik: a 9 és a 24 tűs modellek. Mivel a tűs nyomtatók karakter- és grafikanyomtatásra egyaránt használhatók, alkalmazási lehetőségeik igen széles körűek.

A legjobb 24 tűs modellekkel az írógépekét megközelítő karakterminőség állítható elő. Innen származik az:LQ Letter Quality ; NLQ Near Letter Quality, DRAFT. Amint az a nevükből is kitűnik, a tintasugaras nyomtatók tintacseppecskékből álló sugár kilövésével alakítják ki a papíron a karaktereket és a rajzokat.

Olyan mátrixnyomtatók, amelyeknél semmiféle fizikai érintkezés nem jön létre a nyomtatófej és a papír között. A lézernyomtatók a fénymásolók világából jól ismert technológiára, az elektorfotográfiai eljárásra épülnek. A nyomtatás nem soronként, hanem laponként történik. A hőnyomtatók a nyomtatópalettának vagy a nagyon olcsó, vagy az igen drága csoportba tartoznak.

A legegyszerűbb, s egyben a legrégibb hő nyomtatási eljárás nem használ sem festéket, sem szalagot, csupán a nyomtatófejbe épített fűtőellenállásokkal operál. Ezen a területen azonban a csúcsot árban és minőségben egyaránt a szublimációs hőnyomtatók tartják. Ezekben a nyomtatókban valamilyen szilárd test az átmeneti folyékony halmazállapot kihagyásával alakul át légneművé.




Vissza a tartalomhoz